Monitaide tuo Popkadulle väriä ja yllätyksiä

Miltä kuulostaisi annos nukketeatteria torilla, kohtaaminen klovnin kanssa kadunkulmassa tai runoesitys puistonpenkillä? Muun muassa kaikkea tätä on luvassa tämän vuoden Popkatu-viikolla 9.–13.7. Joensuun kaupunkikeskustassa.

Popkadun  uudessa tekijäjoukossa on tänä vuonna mukana monia esittävän taiteen ammattilaisia, mikä näkyy festivaalin ohjelmassa. Kesän 2024 Popkadussa korostuvat perinteisen musiikkiesiintyjien lisäksi monitaide.

– Popkadun monitaideohjelmaa ovat muun muassa valokuvanäyttelyt, kuvataide, teatteri, sirkus sekä performanssit ja muu esittävä taide, kertoo monitaidetyöryhmän jäsen Sanna Kärkkäinen.

Vuoden 2024 monitaideohjelman mahdollistaa SKR:n Pohjois-Karjalan rahastolta saatu apuraha, jonka turvin Popkatu saa nyt ohjelmaansa paljon uutta väriä. Monitaideohjelman kuratoijia ovat Sanna Kärkkäinen ja Veera Snellman.

– Monitaideohjelma tuo Popkadulle paljon uudenlaista taidetta, johon voi törmätä katukuvassa tai tulla asiakseen katsomaan, Kärkkäinen kuvailee.

Osa monitaideohjelman sisällöistä valittiin avoimella haulla alkukesästä 2024. Haun kautta mukaan valikoituivat kaupunkikuvassa vaeltavat Vilus.art:in Tonton Hahmot ja Henry Räsäsen Päivän Galleria -kuvataidetyöpaja.

Yllättäviä esityksiä ja liikkuvia teoksia

Kaupunkikuvassa liikkuvia esityksiä ovat muun muassa Klovni Margariina Tatti ja Tommi Tihtarisen Liikkuva runo. Torilavan Toripopissa mukana ovat Ipe Heinosen Table of Gods -teos sekä Muutos Companyn kehollinen vieraskirja. Lastenpopissa nähdään muun muassa Leik Silvestrinin ja Victoria Løvheimin ötökkähahmot ja Tehdas teatterin Hattujahti. Pohjoisen rantapuiston Pop-puisto-tapahtumassa mukana ovat muun muassa Sara Grotenfeltin Last Hurrah -esitys ja Lindon Shimizun MU&MA-tanssivideoinstallaatio. Näyttämö-teatterin pihalla nähdään sirkusta Simon Llewellynin, Kai Kuutamon ja Sirkus Supiaisen tarjoilemana.

Popkadun monitaideohjelma sopii kaiken ikäisille ja tuo esittävää taidetta myös sinne, missä sitä harvemmin nähdään.

– Osassa teoksista on mukana myös osallistavuutta, mikä on hauskaa, Kärkkäinen huomauttaa.

Juhlapuhe torilavalla

Kärkkäinen itse suosittelee tietenkin koko Popkadun monitaideohjelmaa, mutta nostaa siitä yhden henkilökohtaisen suosituksen.

Vauriomanian Juhlapuhe-esityksissä nähdään kaksi Jonnakaisa Riston jättimäistä nukkea. Esityksen nuket ovat tuttuja Korhosen muotokuva -esityksestä, joka jäi itseltäni aiemmin näkemättä.

Juhlapuhe-esitys nähdään torstaina 11.7. Toripopissa klo 14.45 ja Kerubissa klo 20.15.

Tutustu koko monitaideohjelmaan

Scroll to Top